Dieta doktor Dąbrowskiej.
W ostatnich miesiącach bije rekordy popularności – dieta doktor Dąbrowskiej. Przeszły na nią gwiazdy kina i telewizji, celebryci i blogerki. Dosłownie wszyscy mówią o jej niezwykłym wpływie na cały organizm i samopoczucie. Czym jest i jak działa?
Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Jednak należy pamiętać, że zrzucone kilogramy są jedynie efektem ubocznym diety. Ten rodzaj postu zakłada spożywanie w niewielkich ilościach określonych warzyw i owoców.
Pierwszym etapem jest lecznicza głodówka, która trwa kilka dni. Drugim etapem jest zdrowa dieta, której bazę stanowią produkty nisko przetworzone, typowe dla naszego regionu.
Zdaniem Dr. Dąbrowskiej możliwe jest przywrócenie organizmowi jego zdolności do samoleczenia, jeśli tylko dokładnie go oczyścimy. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta zalicza się do niskokalorycznych, a badania dowodzą, że obniżenie energetyczności posiłków to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom.
Ta zdrowa głodówka nie należy do uciążliwych i nie wymaga ogromnej dyscypliny. Raczej nie towarzyszą jej ciągłe ssanie w żołądku, drżenie rąk i senność. Konieczność długiego przeżuwania w większości surowych i półsurowych produktów sprawia, że posiłki trwają długo i odnosimy wrażenie, że ciągle jemy a nasz mózg nie domaga się dodatkowych wysokokalorycznych przekąsek takich jak słodycze czy czipsy.
Dieta dr Dąbrowskiej jest przeznaczona nie tylko dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, lecz także dla tych skarżących się na różne dolegliwości. Największe korzyści zdrowotne, zdaniem dr Dąbrowskiej, odniosą osoby:
- o osłabionej odporności,
- ze schorzeniami neurologicznymi, takimi jak m.in.: zaburzenia pamięci czy różne rodzaje nerwicy,
- z problemami natury hormonalnej,
- z tzw. zespołem metabolicznym X, który dotyczy pacjentów z otyłością, nadciśnieniem, obrzękami, cukrzycą typu 2
Wzmocnienie ogólnej kondycji, więcej energii, polepszenie jakości snu, odmłodzenie, poprawa pamięci, kojarzenia, nastroju – po jej zakończeniu powinny lepiej działać najważniejsze układy organizmu: immunologiczny, nerwowy oraz hormonalny.
Etap pierwszy: odtruwanie. Co można jeść?
Pierwszy etap diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej trwa kilku dni i wówczas zjadamy ok. 600 kcal dziennie.
W trakcie oczyszczającej głodówki można jeść tylko WARZYWA NISKOSKROBIOWE z gatunków:
- korzeniowe (np. marchew, buraki, rzodkiew)
- kapustne (np. kalafior, brokuły)
- cebulowe (np. cebula, por)
- liściaste (np. sałata, wszelkiego rodzaju zioła)
- dyniowate (np. kabaczek, ogórki)
- psiankowate (z wyjątkiem ziemniaków - pomidory, papryka)
oraz NISKOCUKROWE OWOCE:
- jabłka
- jagody
- grejpfruty
- cytryny
Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i jeść w postaci zupy, leczo, bigosu. W trakcie kuracji oczyszczającej należy pić 2-3 litry płynów: wodę (koniecznie niskozmineralizowaną), soki i koktajle warzywno-owocowe, herbaty ziołowe i owocowe.
Produkty zakazane to:
- biały cukier
- biała mąka
- produkty wysoko przetworzone.
Dr Dąbrowska ostrzega, że na tym etapie diety mogą (ale nie jest to regułą) pojawić się krótkotrwałe "kryzysy ozdrowieńcze", które są efektem odtruwania organizmu. Osoby stosujące kurację mogą skarżyć się na ogólne osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty czy biegunki. Kryzys nie powinien trwać dłużej niż 3 dni. Jeśli po tym czasie objawy będą się utrzymywać lub nasilać, należy zgłosić się do lekarza.
Etap drugi: wychodzenie z diety.
Po oczyszczeniu organizmu dr Dąbrowska zaleca zmianę nawyków żywieniowych i przejście na zdrową, zbilansowaną dietę, w której postawą będą nie tylko warzywa i owoce z pierwszego etapu diety, lecz także inne owoce i warzywa (w tym rośliny strączkowe), kasze i ziarna, chleb razowy, orzechy i produkty mleczne.