Dynia
03 Lis, Promocje

Dynia

Pojawia się na polach późnym latem i jest absolutnym dowodem na jego koniec. Pochodzi z ciepłego klimatu ameryki południowej, a jej owoce fachowo nazywa się… jagodami,  chociaż rekordowy owoc warzył ponad 800kg. Choć kojarzy się nam głównie z ozdobami na halloween w domu i ogrodzie, a ma również inne ukryte zalety i zastosowania.

Występuje w ponad 20 gatunkach i które różni od siebie kolor, kształt i zapach. Jednak wszystkie jadalne odmiany posiadają 10 cech dla których naprawdę warto wprowadzić dynię do swojego jadłospisu w październiku i listopadzie.

  1. Wspomaga odchudzanie – dynia jest nie tylko niskokaloryczna, ale także lekkostrawna. Jej miąższ ma tylko 30 kcal w 100 gramach. Jest bardzo sycąca, posiada skrobię i węglowodany. Dzięki swojej zawartości błonnika wspomaga przemianę materii i tym samym odchudzanie.
  2. Poprawia wzrok i stan naszej skóry – dynia jest bogata w beta-karoten, który przekształca się w naszym organizmie w witaminę A wspomagającą widzenie. Szklanka ugotowanego miąższu pokrywa dwukrotnie dzienne zapotrzebowanie na wit. A.
  3. W przeciwieństwie do marchewki, dynia nie pobiera z gleby metali ciężkich.
  4. Jest bogata w witaminę C – dzięki niej można poprawić odporność organizmu i podatność na infekcje. Ułatwia również gojenie ran oraz złamań oraz wpływa pozytywnie na wytwarzanie kolagenu, co polepsza stan naszej skóry. Warto gotować dynię al dente w małej ilości wody, aby zachować jak najwięcej wit. C. Innym sposobem jest też starcie jej na surowo i połączenie z jabłkiem oraz cynamonem.
  5. Podczas gotowania nie traci swoich właściwości w przeciwieństwie do wielu warzyw i owoców. Można ją więc smażyć, dusić, gotować i piec. Ważne jednak by po zakupie przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu. Im jest ciemniejsza tym ma więcej karotenoidów – zwykle zmienia kolor po 8-12 tygodniach. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry, dzięki czemu zachowuje ona jeszcze więcej składników odżywczych.
  6. Pomaga chorym na nadciśnienie – dynia bogata jest w potas, który reguluje prawidłowe ciśnienie krwi. Pozbawiona jest także całkowicie sodu, który negatywnie wpływa na leczenie nadciśnienie. Dzięki pektynom, czyli błonnikowi obniża także stężenie cholesterolu.
  7. Usprawnia pracę nerek – szczególnie dzięki pestkom.
  8. Poprawia nastrój dzięki zawartym mikroelementom i witaminom.
  9. Dostarcza minerały i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  10. Wspomaga pracę wątroby – miąższ stymuluje wydzielanie żółci, działa więc łagodząco na przewód pokarmowy i wątrobę.
2017-11-03 07:53:42https://www.gabriella.pl/blog/dynia.html
Najchętniej czytane
Stylizacja a dodatki, czyli jak dobrać rajstopy do stroju?
21 Paź, Moda i styl
Stylizacja a dodatki, czyli jak dobrać...
Sezon jesienno-zimowy różni się tym od wiosenno-letniego, że pogoda nie pozwala nam na noszenie...
więcej
2016-10-21 09:33:40
Rajstopowy savoir-vivre - przewodnik po rajstopach dobrze dobranych do okazji
09 Mar, Na co dzień
Rajstopowy savoir-vivre - przewodnik...
Większość z nas traktuje rajstopy jako konieczny dodatek w okresie zimowym – bez nich czasem ...
więcej
2017-03-09 12:25:43
Najlepsze majtki i rajstopy modelujące pośladki
03 Mar, Porady
Najlepsze majtki i rajstopy modelujące...
Komfort i modelująca bielizna nie zawsze idą w parze, a kobiety szukają tego właśnie...
więcej
2025-02-25 12:09:30
Bezpieczne płatności gwarantują
VISA MasterCard
Terminową dostawę gwarantują
InPost Paczkomaty DPD GEIS
Twój koszyk
Twój koszyk jest jeszcze pusty!
Trzeba go wypełnić :)