Dyniowy zawrót głowy!
Dynia to królowa jesieni. Pomarańczowa, słodkawa w smaku, pełna witamin, a na Halloween straszna i zabawna jednocześnie. Przedstawiamy wyjątkowe właściwości dyni, dzięki którym można wykorzystać ją nie tylko dla smaku, ale i dla urody.
Wartości odżywcze
Dynia to naturalna skarbnica witamin i składników mineralnych, a najwięcej znajdziemy ich w warzywie o intensywnie pomarańczowym kolorze. Jesienny przysmak jest bogaty między innymi w witaminę A, E, C i PP, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, wapń, a także fosfor. Dynia jest również doskonały źródłem błonnika pokarmowego, a w dodatku jest niskokaloryczna. Nic dziwnego, że króluje w kuchni od wielu wieków!
Kuchenne inspiracje
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem o wszechstronnym przeznaczeniu w kuchni – świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono. Z miąższu przygotujesz między innymi zupę, sernik, a także muffiny, placki, kotlety, racuchy, a nawet farsz do naleśników! Owoce dyni, czyli pestki, też doskonale sprawdzają się w kuchni – możesz je zarumienić na patelni i dodać do sałatki lub wykorzystać w cieście. Co ważne, dynię można wykorzystywać także na surowo np. do placków, a jej ugotowaną w kawałkach wersję na przykład do makaronu. Możliwości jest wiele, a każda przepyszna!
Dynia w kosmetyce
Zbawienne działanie dyni odczuje także Twoja skóra! Zawarte w pomarańczowym warzywie witaminy A i E, pomagają utrzymać odpowiednie nawodnienie skóry, zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia. Miąższ dyni ma również silne działanie w procesie oczyszczania tłustej skóry z niedoskonałościami, skłonnej do wyprysków i alergii. W Internecie znajdziesz dużo wyjątkowych przepisów na dyniowe balsamy do ust, maski do włosów i do twarzy, które raz spróbowane, zagoszczą w Twojej codziennej pielęgnacji na dłużej.
Właściwości zdrowotne
Na kuchni i kosmetyce się nie kończy! Dynia ma także dużo właściwości zdrowotnych i pomaga przy leczeniu wielu dolegliwości organizmu. Już starożytni Grecy podawali świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom – reguluje ona bowiem pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dynia zalecana jest też osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy z układem trawiennym, gdyż jest lekkostrawna. Ponadto dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu.


